Dietetyka dla zaawansowanych

Cel kursu

Celem kursu jest przekazanie wiedzy i praktycznych wskazówek dotyczących leczenia żywieniowego, dietoterapii, a także dietoprofilaktyki. Na kursie przekazywana jest nowoczesna wiedza z zakresu żywienia z wyżej wymienionych obszarów.

Opis kursu

Na zajęciach omówione zostaną m.in. następujące zagadnienia:

  • żywienie kobiet w ciąży,
  • żywienie w wysiłku fizycznym,
  • interakcje żywności z lekami,
  • dieta w chorobie nowotworowej,
  • nietolerancje pokarmowe i alergie różnice,
  • czynnik dietetyczny płodności (dieta wspomagająca proces zachodzenia w ciąże, leczenia niepłodności,
  • sposób żywienia przy zaburzeniach hormonalnych (zespół policystycznych jajników, choroba Hashimoto, endometrioza i inne),
  • dieta w procesie leczenia chorób jamy ustnej,
  • zasady żywienia w leczeniu stomatologicznym (próchnica i inne choroby przyzębia; dieta w halitozie, po zabiegach chirurgicznych w procesie implantacji),
  • nutrigenomika – sposób żywienia w oparciu o badania genetyczne profilu żywieniowego,
  • psychodietetyka.

Korzyści

Uczestnicy kursu zdobędą wiedzę z zakresu leczenia oraz wspomagania leczenia chorób somatycznych dietą. Poznają związki między żywnością a lekami oraz tym jak sposób żywienia wpływa na zdrowie w różnych jego aspektach. Słuchacze dowiedzą się jak wprowadzać zmiany w diecie w zależności od stanu zdrowia i indywidualnie dostosowywać ją do własnych preferencji.

Terminy zajęć

19.03.2019 (wtorek): 17:00-20:00
26.03.2019 (wtorek): 17:00-20:00
02.04.2019 (wtorek): 17:00-20:00
09.04.2019 (wtorek): 17:00-20:00
16.04.2019 (wtorek): 17:00-20:00
23.04.2019 (wtorek): 17:00-20:00

Dokładna lokalizacja kursu będzie dostępna dla Słuchaczy, którzy opłacili kurs, po zalogowaniu się na swoje konto Słuchacza.

Dane kursu

  • 15Z10
  • Edycja XV - wiosna 2019
  • 19.03.2019
  • Ilona Cichecka
  • 24
  • 20
  • Żywność i żywienie
  • 350 zł
  • 150 zł
  • Kampus SGGW Ursynów