Dietetyka dla zaawansowanych

Cel kursu

Celem kursu jest przekazanie wiedzy i praktycznych wskazówek dotyczących leczenia żywieniowego, dietoterapii, a także dietoprofilaktyki. Na kursie przekazywana jest nowoczesna wiedza z zakresu żywienia z wyżej wymienionych obszarów.

Opis kursu

Na zajęciach omówione zostaną m.in. następujące zagadnienia:

  • żywienie kobiet w ciąży
  • żywienie w wysiłku fizycznym
  • interakcje żywności z lekami
  • dieta w chorobie nowotworowej
  • nietolerancje pokarmowe i alergie różnice
  • czynnik dietetyczny płodności (dieta wspomagająca proces zachodzenia w ciąże, leczenia niepłodności
  • sposób żywienia przy zaburzeniach hormonalnych (zespół policystycznych jajników, choroba Hashimoto, endometrioza i inne)
  • dieta w procesie leczenia chorób jamy ustnej
  • zasady żywienia w leczeniu stomatologicznym (próchnica i inne choroby przyzębia; dieta w halitozie, po zabiegach chirurgicznych w procesie implantacji)
  • nutrigenomika – sposób żywienia w oparciu o badania genetyczne profilu żywieniowego
  • psychodietetyka

Korzyści

Uczestnicy kursu zdobędą wiedzę z zakresu leczenia oraz wspomagania leczenia chorób somatycznych dietą. Poznają związki między żywnością a lekami oraz tym jak sposób żywienia wpływa na zdrowie w różnych jego aspektach. Słuchacze dowiedzą się jak wprowadzać zmiany w diecie w zależności od stanu zdrowia i indywidualnie dostosowywać ją do własnych preferencji.

Terminy zajęć

07.04.2018 (sobota): 9:00-13:30
08.04.2018 (niedziela): 9:00-13:30
14.04.2018 (sobota): 9:00-13:30
15.04.2018 (niedziela): 9:00-13:30

Dokładna lokalizacja kursu będzie dostępna dla Słuchaczy, którzy opłacili kurs, po zalogowaniu się na swoje konto Słuchacza.

Dane kursu

  • 12Z10
  • Edycja XII - wiosna 2018
  • 07.04.2018
  • Ilona Cichecka
  • 24
  • 20
  • Żywność i żywienie
  • 350 zł
  • 150 zł
  • Kampus SGGW Ursynów