Podstawy dietetyki i planowania jadłospisów

Cel kursu

Celem kursu jest nabycie umiejętności racjonalnego planowania żywienia własnego i najbliższej rodziny.

Opis kursu

1. Składniki odżywcze cz. 1 – węglowodany, tłuszcze, białka:

  • charakterystyka chemiczna
  • rola składników odżywczych i ich przemiany w organizmie
  • zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze
  • źródła składników w pożywieniu
  • potrzeby energetyczne organizmu człowieka

2. Składniki odżywcze cz. 2 – witaminy i składniki mineralne:

  • charakterystyka chemiczna
  • rola składników odżywczych i ich przemiany w organizmie
  • zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze
  • źródła składników w pożywieniu
  • równowaga kwasowo-zasadowa
  • zapotrzebowanie organizmu na płyny

3. Pomiary antropometryczne i ocena stanu odżywienia:

  • obliczanie wskaźników BMI, WHR
  • korzystanie z siatek centylowych
  • obsługa analizatora składu ciała
  • zastosowanie kwestionariuszy ceny stanu odżywienia

4. Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza:

  • wartość odżywcza poszczególnych grup produktów
  • tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych
  • poszukiwanie rzetelnych informacji o żywności i żywieniu

5. Zasady planowania i oceny jadłospisów

  • korzystanie z norm żywienia człowieka i zaleceń
  • zasady planowania jadłospisów dla osób dorosłych w zależności od płci, wieku, wzrostu i masy ciała, aktywności fizycznej oraz trybu życia
  • metody oceny jadłospisów

6. Planowanie jadłospisów dla wybranych grup ludności

  • samodzielne układanie jadłospisu
  • programy komputerowe do planowania jadłospisów

7. Postępowanie żywieniowe w wybranych chorobach dietozależnych:

  • cukrzyca
  • choroby układu krążenia
  • dna moczanowa
  • choroby tarczycy
  • zespół metaboliczny

8. Klasyfikacja i charakterystyka diet:

  • diety lecznicze
  • diety eliminacyjne
  • popularne diety alternatywne

Materiały dla słuchaczy, które należy wydrukować we własnym zakresie,  będą przekazywane przez stronę UO SGGW.

Korzyści

Uczestnicy kursu zdobędą podstawową wiedzę z zakresu dietetyki; nabędą praktyczne umiejętności dotyczące planowania żywienia różnych grup ludności; będą potrafili modyfikować sposób żywienia w przypadku wystąpienia najczęstszych chorób cywilizacyjnych; nauczą się wykorzystywać i wyszukiwać rzetelne źródła informacji dotyczące żywności i żywienia.

Terminy zajęć

13.01.2018 (sobota): 09:00-15:00
14.01.2018 (niedziela): 09:00-15:00
20.01.2018 (sobota): 09:00-15:00
21.01.2018 (niedziela): 09:00-15:00

Dokładna lokalizacja kursu będzie dostępna dla Słuchaczy, którzy opłacili kurs, po zalogowaniu się na swoje konto Słuchacza.

Dane kursu

  • 11Z5
  • Edycja XI - jesień/zima 2017
  • 13.01.2018
  • Aleksandra Gołąbek, Ilona Cichecka
  • 24
  • 24
  • Żywność i żywienie
  • 350 zł
  • 150 zł
  • Kampus SGGW Ursynów