Podstawy dietetyki i planowania jadłospisów

Cel kursu

Celem kursu jest nabycie umiejętności racjonalnego planowania żywienia własnego i najbliższej rodziny.

Opis kursu

Zagadnienia:

  • zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze
  • potrzeby energetyczne organizmu człowieka
  • równowaga kwasowo-zasadowa
  • zapotrzebowanie organizmu na płyny
  • pomiary antropometryczne i ocena stanu odżywienia
  • analiza składu ciała
  • zastosowanie kwestionariuszy ceny stanu odżywienia
  • produkty spożywcze i ich wartość odżywcza
  • zasady planowania i oceny jadłospisów
  • samodzielne układanie jadłospisu
  • programy komputerowe do planowania jadłospisów
  • wybrane choroby dietozależne
  • diety lecznicze

Korzyści

Uczestnicy kursu zdobędą podstawową wiedzę z zakresu dietetyki; nabędą praktyczne umiejętności dotyczące planowania żywienia różnych grup ludności; będą potrafili modyfikować sposób żywienia w przypadku wystąpienia najczęstszych chorób cywilizacyjnych; nauczą się wykorzystywać i wyszukiwać rzetelne źródła informacji dotyczące żywności i żywienia.

Terminy zajęć

15.11.2018 (czwartek): 17:00-19:30
16.11.2018 (piątek): 17:00-19:30
17.11.2018 (sobota): 09:00-13:45
18.11.2018 (niedziela): 09:00-13:45
 

Dokładna lokalizacja kursu będzie dostępna dla Słuchaczy, którzy opłacili kurs, po zalogowaniu się na swoje konto Słuchacza.

Dane kursu