Świadomy konsument żywności

Cel kursu

Zwiększenie świadomości konsumentów na temat żywności i żywienia, zdobycie umiejętności czytania etykiet oraz właściwego korzystania z ogólnodostępnych informacji na temat żywności. Zainspirowanie do przygotowywania domowym sposobem bardziej wartościowych odpowiedników produktów rynkowych.

Opis kursu

Uczestnicy kursu dowiedzą się:

  1. Jak odczytywać etykiety produktów spożywczych i zrozumieć informacje na nich umieszczone.
  2. Jak właściwie korzystać z ogólnodostępnych informacji na temat żywności.
  3. Jak przygotować domowym sposobem bardziej wartościowe odpowiedniki produktów rynkowych.
  4. Jakich produktów unikać, a na które warto zwrócić uwagę (z uwzględnieniem specyficznych potrzeb niemowląt i małych dzieci).
  5. Jak smakować żywność i dostrzegać smak potraw, nad którymi do tej pory się nie zastanawiali.
  6. Jak czerpać niebywałą przyjemność z przygotowywania i spożywania posiłków.
  7. Jak ułatwić sobie planowanie i przygotowywanie posiłków korzystając z pomocnych aplikacji mobilnych.

Korzyści

Zwiększenie świadomości konsumentów na temat żywności i żywienia, w efekcie poprawa zdrowia, jakości życia, wzrost życiowej energii.


Dr inż. Katarzyna Świąder - ekspert ds. żywności, międzynarodowy wykładowca akademicki, adiunkt na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Od wielu lat zajmuje się żywnością i żywieniem, sprawnie łącząc teorie z praktyką. Promuje to, co zdrowe i pokazuje, jak świadomie wybierać najlepsze dla nas produkty. W jej warsztatach wzięło udział ponad 1000 osób w różnym wieku. Prowadzi również blog edukacyjny o żywności i żywieniu www.MojaManiaSmakowania.pl, na którym pojawiają się informacje o wydarzeniach i podróżach kulinarnych, nowinki i ciekawostki żywieniowe, jak również przepisy i porady kulinarne. Więcej informacji o Prowadzącej znajdą Państwo na stronie www.katarzynaswiader.pl.

Terminy zajęć

23.03.2019 (sobota): 09:00-17:00
24.03.2019 (niedziela): 09:00-17:00

Dokładna lokalizacja kursu będzie dostępna dla Słuchaczy, którzy opłacili kurs, po zalogowaniu się na swoje konto Słuchacza.

Dane kursu

  • 15Z2
  • Edycja XV - wiosna 2019
  • 23.03.2019
  • Katarzyna Świąder
  • 20
  • 16
  • Żywność i żywienie
  • 350 zł
  • 150 zł
  • Kampus SGGW Ursynów