Podstawy dietetyki i planowania jadłospisów

Cel kursu

Celem kursu jest nabycie umiejętności racjonalnego planowania żywienia własnego i najbliższej rodziny.

Opis kursu

Zagadnienia omawiane na zajęciach:

  • Zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze.
  • Potrzeby energetyczne organizmu człowieka.
  • Równowaga kwasowo-zasadowa.
  • Zapotrzebowanie organizmu na płyny.
  • Pomiary antropometryczne i ocena stanu odżywienia.
  • Analiza składu ciała.
  • Zastosowanie kwestionariuszy ceny stanu odżywienia.
  • Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza.
  • Zasady planowania i oceny jadłospisów.
  • Samodzielne układanie jadłospisu.
  • Programy komputerowe do planowania jadłospisów.
  • Wybrane choroby dietozależne.
  • Diety lecznicze.

Korzyści

Uczestnicy kursu:

  • zdobędą podstawową wiedzę z zakresu dietetyki,
  • nabędą praktyczne umiejętności dotyczące planowania żywienia różnych grup ludności,
  • będą potrafili modyfikować sposób żywienia w przypadku wystąpienia najczęstszych chorób cywilizacyjnych,
  • nauczą się wykorzystywać i wyszukiwać rzetelne źródła informacji dotyczące żywności i żywienia.

Terminy zajęć

12.09.2019 (czwartek): 17:00-19:30
13.09.2019 (piątek): 17:00-19:30
14.09.2019 (sobota): 09:00-13:45
15.09.2019 (niedziela): 09:00-13:45

Dokładna lokalizacja kursu będzie dostępna dla Słuchaczy, którzy opłacili kurs, po zalogowaniu się na swoje konto Słuchacza.

Dane kursu