Aktualności

Dieta a profilaktyka zdrowia kobiety

09 02.2018

Ten produkt ogranicza ryzyko zachorowania na raka. Tamten zwiększa szanse zajścia w ciążę. Media zalewają nas masą mniej lub bardziej sprawdzonych informacji. Jak z tego szumu wyłowić te prawdziwe? Nie da się. Na zdrowie konkretnej kobiety ma wpływ wiele czynników. Jedno jest pewne - nadwaga, zaburzenia hormonalne, choroby autoimmunologiczne i nowotwory mogą być związane z niewłaściwym odżywianiem.

Dieta a hormony

Nasz organizm to wielkie laboratorium chemiczne. To, co jemy, nie tylko dostarcza nam niezbędnej do życia energii, lecz także umożliwia prawidłowy przebieg procesów metabolicznych czy biochemicznych. "Zaburzenia hormonalne mogą być mocno związane z niewłaściwym stanem odżywienia organizmu. By sobie z nimi poradzić konieczna jest zmiana sposobu żywienia na stałe. Nie jest to jednak takie proste. Ustalając pacjentce dopasowany do niej model odżywiania, trzeba wziąć pod uwagę wszystkie współwystępujące choroby, niedomagania, przyjmowane leki, nietolerancje pokarmowe i wiele innych czynników. Niekiedy trzeba z tego wszystkiego wybrać priorytet kliniczny i to do niego dopasować całą dietoterapię" – mówi Ilona Cichecka, dietetyk, prowadząca na naszym Uniwersytecie Otwartym kurs „Profilaktyka zdrowia kobiety”.

Podobnie jest w przypadku innych chorób, np. o podłożu autoimmunologicznym. Nie ma jednolitych zaleceń żywieniowych dla wszystkich osób cierpiących na chorobę Hashimoto. Każdy pacjent wymaga indywidulanego podejścia, choć u większości da się znaleźć pewne wspólne elementy.

Dieta przeciw nowotworom

Czy unikając jednych produktów, a spożywając inne, można uniknąć choroby nowotworowej, do której mamy genetyczną skłonność? Do pewnego stopnia tak. Trzeba jednak mieć świadomość, że na rozpoczęcie procesu nowotworowego w organizmie może mieć wpływ wiele innych czynników, takich jak stres czy substancje toksyczne w kosmetykach lub powietrzu. "Udowodniono, że niewłaściwe żywienie może zwiększać ryzyko wystąpienia pewnych nowotworów. Na przykład osobom mającym genetyczną skłonność do zachorowania na raka żołądka zaleca się ograniczenie spożywania soli. Dobre żywienie  na pewno w znacznym stopniu może ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Właściwa dieta ma też bardzo istotne znaczenie w procesie leczenia pacjentów onkologicznych" - mówi Ilona Cichecka, dietetyk, prowadząca na naszym Uniwersytecie Otwartym kurs „Profilaktyka zdrowia kobiety”.

Dieta odczytana z genów

Pobieramy krew od pacjenta. Wrzucamy do maszyny. Po chwili drukuje się kartka z gotowym jadłospisem, co jeść i w jakiej ilości. Brzmi jak science fiction? Niekoniecznie. Nutrigenomika to jeden z najprężniej rozwijających się działów współczesnej dietetyki. "Na podstawie badań genetycznych  możemy np. zidentyfikować typ metaboliczny pacjenta i wykryć występujące u niego nietolerancje o podłożu genetycznym. Na tej podstawie wiemy, jakie makroskładniki (białka, tłuszcze, węglowodany) powinny przeważać w diecie konkretnej osoby. To wiedza niezwykle przydatna przy układaniu diety odchudzającej. Z kolei znajomość nietolerancji pokarmowych  czy zaburzonych procesów metabolicznych pozwala nam stworzyć konkretne zalecenia żywieniowe. Przez niewłaściwe odżywianie możemy obudzić w naszym organizmie geny odpowiedzialne za powstanie konkretnej choroby. Warto wiedzieć, czego w diecie unikać, by jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem" – mówi Ilona Cichecka, dietetyk, prowadząca na naszym Uniwersytecie Otwartym kurs „Profilaktyka zdrowia kobiety”.

AZ

Kurs "Profilaktyka zdrowia kobiety" rusza już 5 marca. Serdecznie zapraszamy!

Powrót do listy